Bitcoin en de belastingdienst

De bitcoin is aan een flinke opmars bezig en haalt voordurend het nieuws. Maar de Belastingdienst houdt een oogje in het zeil. Zelfs als je pas gekochte bitcoins nog in je digitale portemonnee zitten, dien je ieder jaar je bitcoinbezit in euro’s op te geven.
 
'Als bitcoins bezittingen zijn die behoren tot box 3, dan wordt een forfatair rendement vastgesteld over het saldo van de bezittingen en schulden’, laat een persvoorlichter van het ministerie van Financiën weten. Afhankelijk van de omstandigheden is het echter ook mogelijk dat de handel in bitcoins wordt aangemerkt als winst uit onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden (als bron van inkomen). 
De waarde van je bitcoins wordt tot je vermogen (= box 3) wordt gerekend, tenzij je erin handelt en daar professioneel veel tijd en/of energie in steekt. Voor handelaren die er hun brood mee verdienen en er dagelijks mee bezig zijn, zal het opgebouwde bitcoinvermogen door de Belastingdienst waarschijnlijk als ‘winst uit onderneming’ of als ‘overige werkzaamheden’ worden aangemerkt.

Belastingaangifte
Navraag van Kassa leerde dat iedere belastingplichtige de waarde van zijn bitcoin om moet rekenen naar euro’s en dit bij de belastingaangifte in box 3 moet opgeven. De peildatum is daarbij altijd 1 januari van het jaar waarover de aangifte moet worden gedaan. Dus wie in oktober 2017 is ‘ingestapt’ moet in april 2018 bij zijn jaaraangifte inkomstenbelasting de bitcoinwaarde in euro’s opgeven met als peildatum 1 januari 2017, toen de waarde van de bitcoin maar een paar honderd euro was. 

Bron: Kassa, december 2017